Selamat datang di CaraGampang.Com

Pegawai Polis Dipenjara 5 Tahun, Denda RM20,00

Jumat, 31 Agustus 20120 komentar

HAH ALAM – Seorang pegawai polis berpangkat Asisten Superintendan dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM20,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini selepas didapati bersalah menerima rasuah RM4,000 bagi meringankan pertuduhan terhadap seorang wanita yang ditahan kerana memiliki dadah, dua tahun lalu. Hakim Mat Ghani Abdullah menjatuhi hukuman itu selepas berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan sebarang keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.
Asisten Superintendan Azmi Abdullah, 54, yang kini digantung tugas sebagai Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang juga boleh dipenjarakan 10 bulan lagi sekiranya dia gagal membayar denda.
Mat Ghani bagaimanapun, membenarkan permohonan tertuduh untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu proses rayuan di Mahkamah Tinggi tetapi mengarahkan Azmi membayar denda itu.
Beliau turut mengekalkan wang jaminan RM8,000 yang ditetapkan sebelum ini.
Pegawai polis itu membayar denda.
Azmi didakwa menerima suapan wang tunai itu daripada Ng Zho Wei sebagai dorongan untuk menukar pertuduhan kepada lebih ringan ke atas rakannya, Mong Lin Chi.
Mong ditangkap kerana memiliki satu tiub straw berisi dadah jenis ketamin mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan tertuduh diminta menukar keputusan ujian saringan air kencing daripada positif dadah kepada negatif menurut seksyen 15(1)(a) akta sama.
Azmi didakwa melakukan perbuatan itu di bilik pejabatnya di Bahagian Siasatan Narkotik, IPD Serdang, Seri Kembangan dekat sini pada 7.05 malam, 26 November 2010.
Dia didakwa mengikut seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan dihukum mengikut seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan, atau mana yang lebih tinggi.
Seramai 12 saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan dipanggil memberi keterangan sepanjang perbicaraan.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya dari SPRM, 4) 0259 Nik Haslinie Hashim manakala Azmi diwakili peguam Salim Bashir.
Credit: BERNAMA
Share this article :

Posting Komentar

cinta

barner

adsne2

Windows Live Messenger + Facebook

 
Support : Cara Gampang | Creating Website | Johny Template | Mas Templatea | Pusat Promosi
Copyright © 2011. ROES HIMPUNAN MAKALAH - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Modify by CaraGampang.Com
Proudly powered by Blogger